Lokáció

Megint buli lesz Keleten - interjú Soós Péterrel, az East Fest főszervezőjével

Július 25-29. között rendezik Kelet-Magyarország legdinamikusabban fejlődő könnyűzenei fesztiválját, az East Festet. Az előkészületekről, a korábbi évek tapasztalatairól és a jövőbeli növekedési stratégiákról kérdeztük Soós Pétert, a fesztivál főszervezőjét.
 

Milyen stádiumban van a szervezés? Sok dolgot kell még helyretenni július végéig?
 
A programszervezésen és hasonlókon már nagyrészt túl vagyunk, de van azért még tennivaló. Már múlt év végén elkezdtük a szervezést, és szépen haladunk, van egy ütemtervünk is természetesen. Az előkészületi munkáknak már lassacskán a vége felé járunk, és most kezdjük majd a helyszínhez kapcsolódó dolgokat szervezni, finomhangolni.
 
Mik a látogatottsági trendek 2012 óta? Milyen ütemben bővül a fesztivál?
 
Nagyon komolyan növekszünk. Közel megtízszereztük a látogatószámot, várakozásaink szerint 2017-ben meg is lesz a tízszerezés. Ez azt jelenti, hogy  szűk 5 ezer ember volt kint 2012-ben, akkor még két és fél nap alatt, a tavalyi évben már 44 ezren fordultak meg nálunk, és most arra számítunk, hogy az 5 naposra bővült fesztivállal nagy valószínűséggel az 50 ezer főt is meg fogjuk haladni.
 
Több ezres tömeg a nagyszínpad előtt a tavalyi fesztiválon. Fotó: Facebook

Milyen, a korábbi évelhez képest új programelemekkel várjátok a közönséget?
 
Sokat javít majd a helyzeten az előbb említett 5 naposra bővülés. Általában ugyanis az szokott a problémánk lenni, hogy egész egyszerűen nem lehet ennyi napba több fellépőt sűríteni, de így, hogy most plusz egy nappal kalkulálhatunk, könnyebb a dolgunk. A nagyszínpad fog egyébként üzemelni a keddi napon, illetve lesz még egy rock after sátor, ami párhuzamosan fog menni a nagyszínpaddal: itt lesz 4 plusz zenekar bemutatásárara lehetőségünk. A tavalyi év óta van a Ligetben egy színpadunk, ahova feltörekvő tehetségeket, illetve olyan „nagy öregeket“ szeretnénk meghívni, akik a mainstream vonulatba nem szükségszerűen fértek bele idáig. Lesz egy nemzetközi fellépőnk is idén, Basshunter, és rengeteg új együttes lesz a tavalyiakhoz képest, tehát igyekszünk minden évben néhány új nevet hívni.
 
A zenei kínálaton kívül mi az, amit kiemelnél a programok közül? Esetleg lesz olyan téma idén, mint tavaly „A detox nem buli“ kampány, ami fontos társadalmi problémát érint?
 
Igen, ez nálunk alapkoncepció 2012 óta, hogy a rendezvénynek legyen egy úgynevezett küldetése, ami a kezdetektől fogva a vidéki fiatalság helyzetéről szól, illetve az elvándorlással kapcsolatos problémákról. Azt láttuk az elmúlt években, hogy érdemes esetleg teljesen más témákat is érinteni,  de továbbra is közszolgálati jelleggel: ilyen például drogprevenció, vagy ilyen volt tavaly az „A detox nem buli“ kampány, tehát ilyenekben mindenképpen gondolkodunk. Ez a rész egyébként még szervezés alatt van. Vannak fix előadóink, akik évek óta visszajárnak, de igyekszünk még további érdekes embereket meghívni. Egy a lényeg, hogy a bulizás mellett teret kapjon a közszolgálatiság, méghozzá szigorúan politikamentesen. Ezt szeretném kihangsúlyozni, hogy semmilyen szín alatt nem szeretnénk a politikát beengedni a rendezvény falain belülre.
Kiemelném, hogy a „közszolgálatiságon“ túl országosan is nagyon erős az East Festnek a sport pillére. Nagyon sokféle sportot lehet majd idén is űzni itt nálunk. Lesz rengeteg bajnokság, strandfoci, strandröplabda, strandkézilabda, streetball, teqball és sorolhatnám, szóval nagyon sok versenyszám. Egyébként ezres nagyságrendű ember szokott ezekre a versenyekre nevezni, vagy szokott sportolni, ez tehát nagyon erős programszál nálunk, amit szeretnénk idén még tovább fejleszteni.
 
Az egyre népszerűbb magyar találmányt, a teqballt is kipróbálhatják a labdaérzékenyek. Fotó: Facebook

Azt tudjátok (akár csak becslés szintjén), hogy az összes látogató mekkora része mezőtúri?
 
Erre piackutatásunk tavaly készült, és most fogjuk majd megkapni a részletes számokat. Ezért egyelőre még csak a különböző játékokon és regisztrációkon keresztül mért dolgokat látjuk, és egyértelmű a tendencia, mondjuk ezzel szerintem nem fogok nagy újdonságot mondani, hogy amíg kisebb volt a rendezvény, 2012-ben, akkor nagyon erősen Mezőtúrról és a szűk vonzáskörzetéből érkezők voltak jelen, de az évek alatt nagyon gyorsan növekszik ez a vonzáskörzet. Most azt mondom, hogy Kelet-Magyarországot már elég komolyan lefedjük, és egyre többet látunk olyan visszajelzést is, hogy Nyugat-Magyarországról is jönnek hozzánk.
Fontos megemlítenem, hogy van egy turisztikai programunk minden évben, amikor 3-4 várost kiválasztunk (kimondottan távoli városokat szoktunk választani), annak érdekében, hogy valóban legyen ennek az akciónak turisztikai értéke. Az aktuálisan meghirdetett városokból érkezőknek van lehetősége beregisztrálni ingyen bérletért, ehhez egy állandó lakcím kell az adott városban, és meg kell adni az okmányszámokat, és utána a helyszínen ezeket az okmányokat felmutatva be tud jönni a fesztiválozó.
 
Érzékeny kérdés következik: stabilan profitábilis a rendezvény? Tudtok hosszú távra (akár több évre előre) tervezni?
 
Mindenképpen hosszú távra tervezünk, és alapvetően egyébként jól sikerültek a rendezvényeink az elmúlt években. Az időjárásnak minden rendezvény nagyon ki van téve. Igyekszünk infrastruktúrával ezt a kockázatot minimalizálni, itt a várossal nagyon komoly együttműködések voltak az elmúlt években, nagyon sokat segítettek nekünk. Utakat építettek, területet térköveztek le, tényleg minden évben van valamilyen beruházás, amit csinálunk annak érdekében, hogy ezt a kockázatot minimalizáljuk. Úgy gondolom, hogy az alacsony jegyárak ellenére elég magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtunk, és ehhez jól sikerült rendezvények kellenek, hogy hosszú távon lehessen gondolkodni. De alapvetően elégedettek vagyunk az elmúlt évekkel.
 
Minden évben fejlesztenek valamit a Liget területén az önkormányzattal karöltve. Fotó: Facebook

Mi a stratégiátok a jövőre nézve? Marad elsősorban a hazai zenekarok felvonultatása és a más fesztiválokhoz képesti relatív olcsóság, vagy lesz esetleg elmozdulás külföldi fellépők idecsábítása és a fesztiválnak akár részleges átpozicionálása felé?
 
Ez olyan kérdés, ami nem egyszer előjön a megbeszéléseinken: hogy mit kellene csinálni, merre kellene tovább fejlődni. Az ezer százalék, hogy maradni fog ez a magyarközpontúság és az alacsony jegyárak. És emellett egyfolytában nézzük a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy megmaradjon ez az arculat, de mellette komolyabb nemzetközi fellépőket is valahogy a programba lehessen illeszteni. Erre van többféle elképzelésünk, majd meglátjuk, hogy melyik életképes. Folyamatosan figyeljük egyrészt azt is, hogy a piacon mi történik, meg azt is, hogy a közönségünk hogyan reagál egyes újításainkra. Itt a következő 5 éves ciklusban egyébként szeretnénk azt, hogy egy-egy nemzetközi előadó is feltűnjön a magyarok mellett. De alapvetően a magyar kínálatot szeretnénk nagyon szélesen és igazán minőségi szinten hozni.     
 

Információk a fesztiválról itt

Ez meg egy kis kedvcsináló: