Lokáció

Felesleges pirulák? - a nagy vérnyomás-titok

Ausztrál kutatók jelentős áttörést értek el a magas vérnyomás kezelésében. Ugyan a gyógyszerekre ezentúl is szükség lesz, azonban sokkal kevesebb hatóanyag is elegendő lehet. A hagyományos kezelési módszer ugyan az emberek jelentős részénél hatástalan, az áttörésnek köszönhetően viszont nekik is felcsillanhat a remény a betegség kezelésére.
 

A tudósok arra keresték a választ, hogyan hat a betegségre a hatóanyagok csökkentése és többféle gyógyszer együttes alkalmazása. A tanulmányukban megállapították, hogy az eredeti dózis negyedét használva egy másik gyógyszer negyed akkora hatóanyagtartalmával kombinálva ugyan annyira eredményesen csökkent a hipertónia, mintha teljes adagot használnának egy gyógyszerből. Ez ugyan nem jelentene még akkora áttörést, azonban a két szer kombinálásának köszönhetően a mellékhatások jelentősen csökkentek, míg a vérnyomáscsökkentő hatás megmaradt.
 

A globális adatok alapján a magas vérnyomással rendelkezők 88 százaléka kap gyógyszeres kezelést, de közülük mindössze minden harmadik betegnél csökken megfelelő mértékre a vérnyomás. Az új módszerrel viszont az eddig hatástalan kezelést kapó betegek vérnyomása is csökkenhet. Ugyan a módszernél még további teszteket kell elvégezni, azonban hamarosan már egyes orvosok a gyakorlatban is alkalmazhatják a többféle vérnyomáscsökkentő kombinációját.

Csak pár hónapja hozták nyilvánosságra azt a kutatást, amely arra derített fényt, hogyan is működik valójában a magas vérnyomás. A King’s College London kutatói bebizonyították, hogy az artériákat idegek veszik körül, amelyek nitrogén-oxidokat bocsátanak ki.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a stressz és az érzelmek valóban nagy szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, ami annak köszönhető, hogy az idegrendszernek az agy a központja.
 

A magas vérnyomás hazánkban is milliókat érinthet, igaz, sokan valószínűleg nem is tudják. hogy hipertenzióban szenvednek. Náluk általában akkor derül fény a betegségre, amikor a magas vérnyomás miatt agyvérzés vagy szívelégtelenség alakul ki.

Persze vannak olyanok, akiknél már diagnosztizálták a betegséget, de mivel sokaknál egész egyszerűen nem hatásosak a gyógyszerek, ezért lényeges az áttörés a kezelésben. Az eredmények egyébként akár több millió magyar gyógyszerszedési rutinját boríthatja fel, az orvosok ugyanis több pirula beszedését írhatják elő ennek köszönhetően.
 
Forrás: penzcentrum.hu