Lokáció

Jövő hétvégén már a 20. Juhászfesztivált rendezik meg Túrkevén

Húsz éve indult útjára a Kevi Juhászfesztivál. Túrkeve akkori polgármestere, Németh István kezdeményezésére rendezte a város az első fesztivált, mely a juhászathoz köthető hagyományokat élesztette újjá.


Napjainkra a Kevi Juhászfesztivál a térség kiemelkedő hagyományőrző és turisztikai rendezvényévé vált és országosan ismert. Aki ide látogat, bizonyosan egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. A látogatók itt megtalálhatják a juhászattal kapcsolatos szakmai programokat, gasztronómiai eseményeket és bemutatókat, népi kézműves termékek és hagyományos kistermelői élelmiszerek, hungarikumok bemutatóját, és persze könnyűzenei koncertek és egyéb kulturális események is várják az ide látogatókat.
 


Az idén megtekinthető lesz a Földművelésügyi Minisztérium hungaricum sátra, a Hortobágyi Nemzeti Park termékei, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Agrárkamara termelői is kivonulnak.
 

A gyermekeket népi játszóház, betyártanoda, gólyalábasok mókázása és vidámpark várja.
 


Kettő színpadon is zajlik a program, melyből nem maradhatnak ki a helyi hagyományőrző népdalosok és zenészek, felcsendül a magyar nóta is kiváló túrkevei előadók tolmácsolásában. A népzene mellett persze lesz mulatós, rockzene és még rap is, így mindenki találhat kedvére való szórakozást. Az esti órákban pedig sztárfellépők csalogatják a város közönségét és az idelátogatókat: mások mellett fellép Charlie és zenekara, a Mystery Gang, Sub Bass Monster, valamint Nagy Feró és a Beatrice.
 
Az Ocho Macho koncertje a 2017-es fesztiválon.


Rendkívül fontos része a rendezvénynek a nagy népszerűségnek örvendő főzőverseny, ahol a kevi és kunsági birkapörkölt és más népi ételek főzésében mérik össze tudásukat a versenyzők. A zsűrit évek óta nagy megelégedésre Csányi Sándor és Rácz Túrkevei Lajos mesterszakácsok vezetik. A főzők nemcsak a zsűrinek, hanem a közönségnek is főznek, így aki idelátogat, biztosan nem marad éhen.
 


Kedvelt látványosság még az egész napos juhnyíró bemutató, a nagynyárson történő birkasütés és a juhászkunyhónál rendezett népzenei bemutató, citerás, tekerőlantos és tárogatós bevonásával, a vásárban sétálók betyárokkal és kelevézekkel is találkozhatnak.
 


A  rendezvény komoly látogatottságnak örvend a térségben és országosan is ismert – élő bizonyítéka annak, hogy a hagyomány továbbvihető és megőrizhető a modern körülmények között is.

További információ: www.kevijuhaszfesztival.com

(Képek forrása: kevijuhaszfesztival.com)